Австралийски и френски министри се срещат в понеделник 16 месеца, след като

...
Австралийски и френски министри се срещат в понеделник 16 месеца, след като
Коментари Харесай

Австралия и Франция правят опит да спасят сделката за подводниците

Австралийски и френски министри се срещат в понеделник 16 месеца, след като Канбера приключи огромен контракт за подводници, заяви Агенция Франс Прес.

Спорът избухна през септември 2021 година, когато предходният министър председател на Австралия Скот Морисън ненадейно разтрогна контракт за Франция за създаване на дузина дизелови подводници и разгласи договорка за закупуване на американски или английски нуклеарни подводници.

Спорът за подводниците дойде като част от нов пакт за сигурност сред Австралия, Англия и Съединените щати, наречен AUKUS. Той бе ориентиран към противопоставяне на надигащия се Китай.

Спорът дерайлира връзките и заплаши да провали комерсиалното съглашение сред Европейски Съюз и Австралия, само че двете страни започнаха да се сдобряват, откогато министър председателят Антъни Албанезе пое властта в Канбера, обещавайки да поправя връзките си с Париж.

През ноември френският президент Еманюел Макрон съобщи, че предлагането за подводница на страната му остава на масата, ден след срещата с Албанезе на срещата на върха на Г-20 в Индонезия.

Подводниците ще бъдат стандартни, а не атомни, и ще бъдат издигнати в Австралия, сподели Макрон.

Албанезе още през юли приветства новото начало на връзките по време на посещение в Париж, наблягайки, че ще работи с доверие, почитание и почтеност в връзките си с Макрон.

Срещата в понеделник в Париж на френския външен министър Катрин Колона и министъра на защитата Себастиен Льокорню с австралийските им сътрудници Пени Уонг и Ричард Марлс има за цел да надгради позитивния подтик, наблюдаван след визитата на Албанезе през юли, сподели говорителката на външното министерство Ан-Клер Лежандр.

Служител от министерството на защитата сподели пред Агенция Франс Прес, че взаимоотношенията са още веднъж в верния път, само че би трябвало да бъдат задълбочени, в случай че желаят да доведат до " съответни дейности ".

Все още не е ясно дали срещата в понеделник ще доведе до такива осезаеми резултати, сподели служителят.

Франция се счита за тихоокеанска мощ с помощта на своите отвъдморски територии, в това число Нова Каледония и Френска Полинезия, и наблюдаващи споделят, че по-добрите връзки с Канбера ще й оказват помощ да утвърди въздействие там. Но, споделиха те, не е несъмнено до каква степен Макрон желае да съгласува тактиката си там с тази на членовете на AUKUS.

Офицер от френската войска сподели пред Агенция Франс Прес, че Азиатско-тихоокеанският район " е съществена зона на интерес както за Китай, по този начин и за Съединените щати ".

Офицерът, поискал анонимност, добави, че упоритостите на Китай в района " изискват стратегически отговор ", само че че Франция би трябвало да внимава да се причисли към това, което може да се преглежда като " антикитайска коалиция ".

Макрон сподели, че Франция може да работи като " балансираща мощ " сред Пекин и Вашингтон в района, макар че специалистите споделят, че дистанцията до континентална Франция и относително слабото военно наличие ще лимитират всевъзможни френски планове там.

Уонг и Марлс споделиха в взаимно изказване преди визитата, че полемиките " ще развият и съгласуват френските и австралийските отговори на все по-предизвикателната стратегическа среда в Индо-Тихоокеанския район и в Европа ", употребявайки различен термин за Азиатско-Тихоокеанския район.

Срещата ще работи за " двустранна пътна карта за подсилване на сътрудничеството в региона на защитата и сигурността, устойчивостта и дейностите в региона на климата, както и образованието и културата ", споделиха те.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР